Vi springer over hvor kornet er højest

Surdejsboller med chokolade

Disse boller vil altid vække begejstring. Skøn smag af surdej kombineret med 70% mørk chokolade.

Ingredienser

  • 8 dl lunkent vand
  • 140 g enkornsmel
  • 760 g hvedemel
  • 200 g frisk surdej
  • 35 g havsalt
  • 4-5 g gær
  • 125 g hakket 70% mørk chokolade
  • Ca. 20-24 stk.

Sådan gør du

  • Rør mel og vand sammen i en røreskål og lad det stå til autolyse i 1-2 timer. Bland surdej og gær sammen og tilsæt det i dejen sammen med havsalt. Ælt dejen på røremaskinen, indtil dejen slipper skålens kanter og er flot blank. Du kan tjekke om dejen er færdigæltet ved at lave glutenprøven. Glutenprøven foregår ved, at du tager et lille stykke dej og udvider det mellem dine fingre. Hvis du kan udvide/strække dejen så meget, at du kan se skyggen af dine fingre igennem dejen, uden at den går i stykker, er du færdig med æltningen. Tilsæt til sidst hakket mørk chokolade og ælt det i dejen.

  • Hævning: Del dejen i to og hæld den over i to forskellige smurte plastbøtter med olivenolie. Det er vigtigt, at plasticbeholderen er stor og kan rumme, at dejen hæver. Lad dejen hæve 30 % ved stuetemperatur og sæt den derefter på køl. Dejen har bedst af at hæve 24 timer i alt.

  • Tænd ovnen på 275° grader over/under varme. Sæt en bradepande ind med kogende vand i bunden. Dampen gør at bollerne hæver flot op. Opvarm en anden bradepande, som bollerne skal stå på. Lad ovnen varme op i ca. 1 time.

  • Tag dejen ud af køleskabet og hæld den forsigtigt ud på et meldrysset bord. Hak dejen ud til flotte boller og løft dem forsigtigt over på den varme bageplade. Bag dem i 13-15 min. Efter de første 8 minutter tages bradepanden ud med det kogende vand, og bollerne bages færdigt de resterende minutter. Bollerne skal værke mørke og lyde hule, når man banker på dem. Lad dem køle af på en bagerist før de serveres.