Vi springer over hvor kornet er højest

Tomatiseret byg

Opskrift udviklet af Pernille Fisker. Lækkert tilbehør til stegt kylling eller kalvekød.

Ingredienser

  • 3 dl hel byg eller perlebyg
  • 5 dl tomatsauce eller grofthakkede friske tomater
  • 5 dl vand
  • 0,5 dl citronsaft eller æblecider
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1-2 store håndfulde friske krydderurter efter smag og behag (basilikum, timian, mynte, citronmelisse)
  • 2 spsk. jomfruolivenolie
  • Salt og peber
  • Evt. chili
  • 2 pers.

Sådan gør du

  • Tilberedning af byg: Sæt de hele byg i blød i tomatsauce, vand og citronsaft. Gerne et helt døgn og minimum 8 timer.

  • Simrekog: Simrekog de tomatiserede byg under omrøring og under låg i ca. 45 minutter. Tilsæt lidt vand under kogning, hvis det bliver nødvendigt. 

  • Byg al dente: Smag på bygkernerne undervejs. Når de er al dente (bløde men med lidt bid) er de færdige. Lad byggen hvile 10-15 minutter, inden du tilsætter presset hvidløg og olivenolie.

  • Hak de friske krydderurter og rør dem i.

  • Smag til : Smag til med salt og peber, og chili, hvis den gerne må have lidt ekstra skarphed.

  • Tip : Tricket ved en god byg er iblødsætningen. Her er det i tomat, men du kan også iblødsætte i vand tilsat citronsaft.  Du kan bruge byg, hvor du ellers bruger perlespelt, ris, couscous, bulgur mv. Byg er supersundt og lidt grovere i konsistensen end fx perlespelt. Gem resterne i køleskabet; den smager også skønt dagen derpå.