BETALINGSMULIGHEDER 

Tilmeld dig til at modtage nyhedsbrev fra Aurion

Vi sender et nyhedsbrev ud hver måned om nye produkter, bagekurser og events. Her kan du tilmelde dig.

Nyheder

Nyheder om arrangementer, produkter m.m.

25 okt 2020

Kurser og workshops i Kbh. aflyses pga. Corona-restriktioner

Grundet nye Corona-restriktioner ser vi os desværre nødsaget til at aflyse vores planlagte bagekurser og workshops på BaneGaarden i København.

Vi har glædet os meget til at møde ligesindede bageentusiaster i hovedstadsområdet på en række kurser og workshops, som skulle finde sted i november/december i København. 

Som bekendt annoncerede statsminister Mette Frederiksen den 23.10 nye restriktioner i kampen for at bekæmpe Corona. Deltagerantallet på kurser og workshops vil dermed komme så langt ned, at det ikke giver mening på nuværende tidspunkt. Derfor aflyser vi nu disse aktiviteter. 

Alle, der har købt billet til kurserne og til workshops, vil blive kontaktet snarest, og pengene refunderes naturligvis fuldt ud. 

Men det er ikke helt trist det hele, for brød skal der jo til. Så onsdag den 11. november åbner Aurions pop-up shop på BaneGaarden, Otto Busses Vej 45, København SV som planlagt.

Her får I mulighed for at se hele vores store økologiske og biodynamiske korn- og melsortiment; købe økologisk chokoladejulekalender til den eneste ene eller håndlavede chokoladegaveæsker til jul; opleve vores mange glutenfrie produkter; udvide jeres køkken med det bedste bagegej overhovedet og nyde duften af friskmalet mel, når kornkværnen kører. 

Vi har åbent fra onsdag til søndag, og vi håber, at I har lyst til at kigge forbi til en snak og blive inspirerede til hjemmebagningen og meget mere. 

Følg os på Facebook og Instagram for mere info om kommende aktiviteter i Aurion-shoppen på BaneGaarden.  

 

Læs mere
05 okt 2020

Vi rykker til København

Bare rolig, det bliver kun for en stund. Fra den 9. november til den 6. december 2020 rykker vi ind i en af de smukke gamle trælader på BaneGaarden i København.

På DSBs gamle baneterræn midt i hjertet af København ligger en grøn oase, hvor bl.a. stifterne af Aarstiderne, Søren Ejlersen og Thomas Harttung, er i gang med at skabe et økologisk fødevaremekka. 

I en hel måned rykker vi teltpælene op og åbner en stor pop-up butik, hvor vi tager hele vores sortiment med. Vi planlægger også at afholde en række kurser bl.a. kan du lære at bage med fuldkorn sammen med bagerne fra Aurion, om mad med korn med Bente og Emilie Kjærgaard fra Livø, bag pizza på pizzasten fra vulkanen Etna i Italien og alt om surdej med Surdejsbageren Henrik Bruse Skougaard fra Aalborg. 

Kurserne afholdes med max 12 deltagere på hvert kursus, og vi tager alle nødvendige forholdsregler i relation til COVID-19, så det er trygt at være med. Du kan læse mere om tilmelding, priser m.m. i vores webshop "Kurser". Kurserne bliver slået op, efterhånden som planlægningen er på plads. 

Du kan læse mere om BaneGaarden på www.banegaarden.com 

Vi håber at se dig. 

 

Læs mere
06 jul 2020

Nyhed: dejklæder i 100% hør

Unikt samarbejde med Hørhuset i Lønstrup har resulteret i specialfremstillede dejklæder fra det hæderkronede svenske firma Klässbols.

Når man har rørt sin dej sammen af gode råvarer, gerne fra Aurion, skal dejen hæve. Til det formål har vi fået fremstillet et smukt dejklæde af 100% miljøvenligt og bæredygtigt hør produceret af Klässbols i samarbejde med Hørhuset i Lønstrup. Hørhuset er eneforhandler af Klässbols produkter i Danmark, og det er første gang, at Klässbols har produceret et decideret dejklæde i kvadratisk form.

Tekstiler fra Klässbols er GOTS-certificerede (Global Organic Textile Standard). GOTS dækker hele leverandørkæden, fra landmand, spinderi, farveri til systue og til firmaet, som importerer produkterne. Derudover har Klässbols det svenske miljømærke Bra Miljöval.

Designet hedder "Manhattan" og er udviklet af Peter Condue.

Dejklædet forhandles kun i vores webshop i kategorien bagegrej.

Hør er det allerbedste materiale til at lægge over en dej, for hør er i sig selv et antibakterielt materiale. Det suger fugt meget bedre end et almindeligt bomuldsviskestykke, og de fine hørfibre gør, at fugten fordamper, og derfor forhindres bakterier i at udvikle sig. Derfor hænger klædet heller ikke i dejen, hvis den hæver meget op. 

Klædet måler 50 x 50 cm og passer dermed perfekt til et stort dejfad. 

Vi er glade for at kunne udvide kredsen af lokale samarbejdspartnere med Hørhuset. 

 

 

Læs mere
02 maj 2020

Nyhed: specialdesignede bøgetræsforme

I samarbejde med BangsøSejersen introducerer vi nu tre nye bøgetræsforme med aftagelig bund. Du finder dem i vores webshop.

Godt bagegrej er forudsætningen for godt brød. Så da Søren Bangsø og Jens Jakob Sejersen henvendte sig til os med en idé om at udvikle gode bageforme i bøgetræ, var vi med. Resultatet er nogle fantastisk smukke, fleksible og velfungerende bageforme.

Men hvem er de to herrer, der med stort engagement har kastet sig over denne opgave?

Søren Bangsø, arkitekt med bred baggrund indenfor design og træproduktion, har svært ved at sidde stille og interesserer sig for alt… næsten. Jens Jakob Sejersen, tidligere virksomhedsejer, med livslang baggrund indenfor eksport. Kan godt lide at sidde stille… men ikke for længe ad gangen. De bor begge i Nr. Lyngby, tæt på det barske Vesterhav med højt til himlen og plads til gode ideer.

Fælles for dem begge er, at de brænder for det, de går i krig med. De gør det grundigt og gør brug af al deres erfaring. Hvis vi er kornnørder, er Søren og Jakob.… tja nørder i den allerbedste betydning.

Idéen til at udvikle nye bageforme kom efter mange års surdejsbagning i metalforme. Dem var de ikke begejstrede for og blev hurtigt forelskede i bøgetræsforme.

Gennem 1 ½ år og mange bagninger, adskillige tests, tilretninger med de skrå sider, vægtykkelsen, den løse aftagelige bund samt hullet i gavlen til bagetermometer tog bageformene….. form.

Konceptet blev en bøgetræsform, som i forskellige udgaver er opkaldt efter børnebørnene i de to familier: Theo, Tom og Jonathan. De fås i 1,0 liter, 1,3 liter og 1,8 liter. 

Selve bøgetræsformen er et naturprodukt uden aggressive materialer og belægninger. De er langtidsholdbare samt biologisk nedbrydelige.

Hele udviklingsforløbet har vist, at det næsten kun er fantasien, der sætter grænser for mulighederne med formene. Man kan bruge dem til rugbrød, hvedebrød, formkager, farsbrød, patéer m.m.

Hos Aurion har vi testet bageformene, og de er fremragende. Virkelig godt bagegrej.

Formene sælges eksklusivt i Aurions webshop.

Se hvordan du bruger bageformene på Bangsø & Sejersens YouTube-kanal

Læs mere
27 apr 2020

AFLYST - Fællesspisning med Aarstiderne

Grundet den nuværende Coronakrise er vi desværre nødt til at aflyse det planlagte arrangement "Fællesspisning med Aarstiderne".

Aurion og Aarstiderne følger myndighedernes retningslinjer, og fællesspisning med 2 meters afstand er fysisk ikke muligt i Aurions lokaler og heller ikke særlig hyggeligt. Vi håber at kunne invitere til fællesspisning på et senere tidspunkt. 

For de af jer, der har købt billet til arrangementet, vil I blive kontaktet af Aarstiderne, som står for billetsalget. 

Lad os passe på hinanden - sammen hver for sig.

Læs mere
02 apr 2020

Status på Aurion i lyset af Coronaudbruddet

I lyset af den igangværende Coronakrise finder vi det betimeligt at orientere vores kunder, samarbejdspartnere og leverandører lidt om situationen, som den er i Aurion lige nu.

Salg og råvarer
I denne situation er vi heldige at have et alsidigt kundeunderlag, som kan holde balancen oppe. I øjeblikket oplever vi rent faktisk meget stor travlhed pga. øget efterspørgsel på korn- og melprodukter fra detailhandlens side. Møllen kører fra 02.00 – 20.00.

Vi har fået 3 læs korn (90 tons) på knapt 3 uger, som bliver pakket i små poser, så pakkemaskinerne og møllen kører på højtryk.

Der er ikke noget, der tyder på, at der er råvareproblemer. Kun få ting som fx dadler, ris og tørgær har vi oplevet lidt problemer med at fremskaffe.

Vi har nogle restordrer, men gennem god planlægning leverer vi så meget som muligt.

Som mange andre oplever vi en kraftig stigning i netsalget, og vi har nu gjort det muligt for vores kunder at få leveret direkte til døren.

Den eneste afdeling, der er direkte berørt af krisen, er vores brødproduktion. Grundet bemandingssituationen og et stort arbejdspres i de andre afdelinger blev bageriet sat i bero fra d. 18. marts.

Butikken i Hjørring har nedsat sin åbningstid til at have åben tirsdag, torsdag og lørdag. Butikken har ikke på nuværende tidspunkt nogen tilbagegang.

Forholdsregler
Coronakrisen påvirker os meget, og vi tager alle forholdsregler for at minimere risikoen for smitte. Grundlæggende har vi et meget højt hygiejneniveau, og dette er yderligere skærpet. Vi har ydermere implementeret de forholdsregler, der anbefales fra myndighedernes side bl.a. forskudt arbejdstid i grupper, spisepauser på skift mv. Vi prøver løbende at optimere processerne og retter os 100% efter myndighedernes anbefalinger.

Ved det mindste tegn på sygdom bliver medarbejderen sendt hjem, til han eller hun er rask igen. Når man har været rask i to dage, kan medarbejderen igen møde på arbejde. Der er stor opbakning og fleksibilitet blandt medarbejderne, når arbejdstiden bliver forlænget i den ene eller anden ende.

Vi er positive
Så alt i alt er vi glade for at kunne meddele, at alt går godt på trods af Coronakrisen. Indtil videre ser det ud til, at vi har iværksat de rette foranstaltninger i god tid, og vi vil fortsat holde nøje øje med udviklingen og tilpasse os derefter.

Vi sender de bedste hilsner til jer alle og håber, at alle er ved godt helbred. Pas godt på jer selv og hinanden.   

Bedste hilsener
fra Aurion      
 

Læs mere
13 mar 2020

Vi tager vores forholdsregler

Med udbruddet af Coronavirus i Danmark har vi ligesom mange andre danske virksomheder ændret procedurer i virksomheden og taget nye forholdsregler for at mindske smitterisikoen.

Vi forsøger at håndtere situationen bedst muligt. Det er vigtigt for os at understrege, at vi har masser af varer på lager, og produktionen fortsætter ufortrødent.

Men for at sikre, at vi kan holde produktionen i gang og levere varer til jer, tager vi vores forholdsregler. Fx er vi delt op i hold i produktionen og holder afstand til hinanden; vi spiser i mindre grupper på skift; fragtmænd og andre gæster kommer ikke længere ind på virksomheden, og vi er i det hele taget blevet lidt skrappe.

Det gør vi for at sikre vores produktion og for at passe på hinanden.

Alle medarbejdere udviser stor ansvarlighed og solidaritet og gør en ekstra indsats for at holde Aurion i gang, så kan vi producere og levere varer til jer hver dag. 

Læs mere
20 feb 2020

Påskeshoppen er åben

ChokoladeLone har allerede travlt med at lave økologiske chokoladeæg og gaveæsker til påske. En nyhed i år er veganske påskeæg: Lone har kreeret tre slags.

Igen i år åbner vi en lille pop-up-webshop, hvor du kan købe vores lækre, økologiske - og ikke mindst håndlavede - påskechokolade. 

I år har vi veganske nyheder i sortimentet: tre veganske påskeæg, som kan købes enkeltvist i fin emballage eller i æske med 6 stk. 

Vi har gaveæsker i flere størrelser og flere prisklasser. Derudover har vi også økologiske chokoladeplader i sortimentet, hvis du selv har lyst til at kreere påskeæggene i år. 

Klik forbi påskeshoppen - måske bliver du fristet. 

Læs mere
18 feb 2020

Kornnørd søges til Aurion

Vi er midt i en spændende udvikling. Et netop gennemført generationsskifte betyder, at vi leder efter en ny dygtig kornnørd, som kan fortsætte vores tætte samarbejde med avlerne samt videreudvikle vores brede sortiment.

Med Skandinaviens største kornsortiment får du som kornansvarlig en central position i virksomheden.                                                           

Dine primære arbejdsopgaver vil omfatte:

 • Indkøb af korn fra Aurions dedikerede økologiske og biodynamiske avlere
 • Udbygning af vores avlernetværk
 • Samarbejde med avlerne, herunder:
  - Løbende kontakt til og dialog med eksisterende og kommende avlere
  - Indgåelse af samarbejdsaftaler
  - Vurdering og planlægning af mængde og behov for årene frem
  - Rådgivning af avlere omkring dyrkning og opbevaring
  - Prøvetagning og kvalitetskontrol.
 • Såsædsplanlægning
 • Ledelse af sortsudviklingsprocesser
 • Ansvarlig for hjemtagning, opbevaring af korn samt styring af processerne i forbindelse hermed.

Varetagelse af opgaverne vil ske i tæt samarbejde med direktionen og vores produktionschef.

Kvalifikationer
Du har en landbrugsfaglig uddannelse eller lignende og stor erfaring med økologisk og biodynamisk dyrkning af korn. Det vil være en fordel, hvis du ligeledes har erfaring med dyrkning af de ”gamle” kornsorter. Du har muligvis også erfaring med forædling af korn fra en virksomhed/et mølleri.

Vi forventer, at du har erfaring med processtyring og planlægning samt viden om kvalitetskontrol.

Du skal besidde en stor portion nysgerrighed og interesse for dyrkning og forædling af økologisk og biodynamisk korn. Vi er kornnørder og er stolte af det.

Profil
Aurion er en virksomhed med stort fokus på bæredygtighed og fødevarekvalitet. Derfor er vigtigt for os, at du tænker visionært og bidrager til denne udvikling. Du må meget gerne have en krøllet hjerne.

Vi lægger stor vægt på, at du er selvstændig, ansvarsbevidst, har gode samarbejdsevner og er i stand til at skabe gode relationer. Taler du/eller forstår du nordjysk, vestjysk, sønderjysk og kan du også kommunikere med dem på øerne, så er det jøwt. Har du et godt humør, tager vi gerne det med.

Hos os kigger vi ikke så meget på, om arbejdsdagen er slut, men mere på, om opgaven er løst. Det regner vi med, at du også gør. Til gengæld er der stor fleksibilitet i forhold til planlægning af arbejdstiden.

Det er altafgørende for os, at du kan identificere dig med de produkter, vi arbejder med, og ønsker at være del af en værdibaseret virksomhed, hvor vi aldrig går på kompromis med kvaliteten. Vores motto er: vi springer over, hvor kornet er højest.

Du tilbydes
En helt unik deltidsstilling i en meget anderledes virksomhed med højt til himlen i Vendsyssel. Et godt og uformelt arbejdsmiljø med mange spændende opgaver i en virksomhed. Du får mulighed for at være med til at udvikle en ikonisk virksomhed med økologi og biodynamik i højsædet og sætte nye standarder for os i fremtiden.  

Hvis du har teknisk indsigt og/eller interesse for mølleridelen, kan der være tale om en fuldtidsstilling. Vi er åbne overfor forskellige modeller.   

Tiltrædelse og arbejdstid
Snarest / deltid med mulighed for fuldtid alt efter kvalifikationer.

Ansøgning
Har du spørgsmål til stilingen, er du meget velkommen til at kontakte adm. direktør Brian Tholstrup Nybo på tlf. 2014 0721. Du kan også læse mere om Aurion her på vores hjemmeside – vi glæder os til at høre fra dig!

Send ansøgning vedlagt relevante bilag til:
brian@aurion.dk

Læs mere
06 jan 2020

Generationsskifte i Aurion

Den 24. oktober fejrede vi 45-års jubilæum i Aurion. To personer har med stor ildhu og engagement været med fra begyndelsen, nemlig Inger Ussing Larsen og Jørn Ussing Larsen. I de senere år har vi derfor i fællesskab planlagt en gradvis tilbagetrækning. Som led i sidste fase af Aurions generationsskifte vil Inger og Jørn fra 1. januar 2020 overgå til færre funktioner i Aurion.

Jørn Ussing Larsen vil fra 1. januar 2020 udtræde af direktionen i Aurion, som derefter vil udgøres af adm. direktør Brian Tholstrup Nybo. Fra 1. januar 2020 og frem til 31. juli 2020 vil Jørn være ansvarlig for avlerkontakt og avler-kontrakter samt indkøb af korn, såsædsplanlægning og sortsudvikling. Jørn vil naturligvis fortsat være en stærk ressourceperson for Aurion. 

 

Det er kun én del af mit arbejdsrelaterede virke, som jeg drosler kraftigt ned på. Den faglige del forvandler sig videre bl.a. i Kornets Hus, som nærmer sig sin færdiggørelse i de kommende måneder. Jeg ser Kornets Hus som en fantastisk manifestation af Aurions arbejde gennem mere end 45 år for at fremme en udvidet kornhorisont”, siger Jørn om generationsskiftet.

 

Inger Ussing Larsen vil fra 1. januar 2020 være tilknyttet Aurion i en rådgiverfunktion. Det betyder helt konkret, at Inger ikke har faste opgaver i Aurion-regi, men at hun med sin store viden vil stå til rådighed for Aurion og vil kunne indtræde og rådgive Aurions administration og produktion på områder, hvor hun har stor ekspertise og viden.

 

2020 bliver året, hvor jeg drosler ned på mine opgaver i Aurion. Jeg vil fortsat være tilknyttet virksomheden, hvor jeg kan bidrage med min mangeårige viden og afløse ved ferier og sygdom.  Men jeg vil gerne benytte denne lejlighed til at sige tusind tak for tilliden og opbakningen til, at Jørn og jeg sammen med Aurions dygtige medarbejdere har kunnet udføre vores ideer og idealer til de utallige brød, korn- og melprodukter, som stadig sælges i dag”, siger Inger.

 

2020 bliver et nyt og spændende år med samme tilgang, ånd og værdigrundlag, som Aurion altid har bygget på. Vi holder fast på Aurions vision, og på den måde vi anskuer verden. I 2020 vil vi således opjustere vores indsats på det biodynamiske område yderligere og fremhæve de værdier, der er med til at gøre Aurion til en anderledes virksomhed.

 

"I forbindelse med, at Inger og Jørn overgår til færre funktioner i Aurion i det nye år, vil jeg gerne benytte lejligheden til at takke for det samarbejde, vi har haft de seneste 7 år, hvor jeg har været en del af virksomheden. Jeg er meget tilfreds med den tilbagetrækningsaftale, vi har indgået, som betyder, at vi i Aurion stadig kan trække på deres store viden og indsigt", siger Brian Tholstrup Nybo om generationsskiftet og fortsætter:

 

Mere end nogensinde er der brug for de værdier, Aurion står for, og vi vil som altid holde den økologiske og biodynamiske fane højt”, og dermed understreger han, at faklen fra 1974 bæres videre.

Læs mere
02 dec 2019

Julespeltbrød

Månedens brød er et lækkert krydret julespeltbrød.

December måneds brød er naturligvis inspireret af julen. Julespeltbrødet er et skønt krydret speltbrød med hakket appelsin, ingefær, rosiner og kanel. Brødet er bagt med sigtet speltmel, emmermel og hel havre. 

Alle vores brød kan købes i de fleste helsekostbutikker. Bemærk, at i nogle butikker skal brødet bestilles. 

Læs mere
14 nov 2019

Nyhed: Aurion bageforklæde

Nu lancerer vi vores helt eget bageforklæde af 100% økologisk bomuld.

Vi kender det godt: man er midt i at bage, og så falder stroppen ned på skulderen. Eller også er det umuligt at rykke op i forklædet, når man skal ned på hug og lede efter noget bagerst i skabet. 

Alt det bøvl det er slut, for nu introducerer vi Aurions helt eget bageforklæde. Forklædet har justerbare stropper med solide trykknapper, to adskilte forlommer og ikke mindst en slids foran, så det er nemt at bevæge sig i. Og så gør det heller ikke noget, at det er kønt.

Forklædet er designet af The Organic Company, som er et danskejet firma med et hjerte, der banker for bæredygtighed i alle produktionsled. Firmaet er grundlagt af Joy Vasiljev i 2007 med den klare mission, at lækkert design, økologi og bæredygtighed kan gå hånd i hånd.

Derfor er vores nye forklæde ikke blot 100% økologisk bomuld: det er også GOTS-certificeret. GOTS dækker hele leverandørkæden, fra landmand, spinderi, farveri til systue og til firmaet, som importerer produkterne. The Organic Company har været GOTS-certificeret siden 2010.    

Vi er glade for at kunne præsentere jer for det nye bageforklæde, som fås i fire farver: grøn, blå, sort og grå. I finder det i vores webshop her på siden. 

Læs mere
12 nov 2019

Juleshoppen er åben

Hvert år til jul går vi i gang med at lave vores håndlavede økologiske chokolade, og det hele fås i vores webshop.

I mange, mange år har vi hvert år op til jul sat fut i chokoladeværkstedet. Her laver vi skønne chokoladekonfektstykker af de bedste økologiske råvarer. Vi har et pænt udvalg af gaveæsker i mange prisklasser, og så laver vi også dragémandler med hvid chokolade og hindbær; med passionsfrugt og hasselnødder overtrukket med chokolade og pebermyntestøv.

Der er mange gode vært- og værtindegaver eller adventsgaver. En julekalender har vi naturligvis også. 

Som noget nyt er vi begyndt at lave en vegansk chokoladejulekalender, men også mange af vores 100g-chokoladeplader er veganske. 

Alle vores chokoladeprodukter kan fås i vores webshop her på siden. 

Læs mere
30 okt 2019

Nyhed: vegansk chokoladejulekalender

Som noget helt nyt har vi i år udviklet en vegansk chokoladejulekalender af de bedste økologiske råvarer.

Sidste år lancerede vi Aurions første chokoladejulekalender. Efterfølgende fik vi mange forespørgsler på en vegansk julekalender, og det ønske har vi efterkommet. Julekalenderen er sødet med rørsukker og indeholder ingen mælkeprodukter. Den består af 24 stykker håndlavet økologisk chokolade og chokoladekonfekt fx superfrugtknas, klingkokos, mørk chokolade med æble og blåbær, mandelknas og meget mere. 

Julekalenderen kan købes på vores online shop juleshoppen her på siden eller hos vores forhandlere. Den koster kr. 269. 

Læs mere
26 sep 2019

Mød os på Nordkraft Fødevaremarked

Lørdag den 5. oktober 2019 kl. 10-15 kan du møde os på det populære fødevaremarked i Nordkraft i Aalborg.

Kig forbi til et spændende arrangement i Nordkraft i Aalborg. Vi er med sammen med Surdejsbageren Henrik Bruse, og vi har lækre friskbagte boller og kager med. I kan smage både glutenfri boller og brusebadsboller. I dagens anledning har vi naturligvis også gode tilbud. 

Så kom og få en snak om økologi og korn fra gode danske avlere. Vi glæder os til at se jer. 

Læs mere
08 aug 2019

Høstmarked

Lørdag den 31. august 2019 inviterer vi til økologisk Høstmarked. Oplev surdejsdemo, kaffebord, rundvisninger i Kornets Hus m.m.

Traditionen tro holder vi igen i år økologisk Høstmarked. Det finder sted lørdag den 31. august fra kl. 10-15.

Vi inviterer på kaffebord med lækker kage. Der er demonstration af kornkværne og valser. Du kan lære at bage med surdej, når Surdejsbageren fra Aalborg holder surdejsdemoer. Der er salgsboder med gode tilbud. Smagsprøver i bageriet, og så viser Jørn Ussing Larsen rundt i det kommende viden- og oplevelsescenter Kornets Hus.

Tilmelding er ikke nødvendig.

Vi glæder os til at se dig. 

Læs mere
01 jan 2019

"Månedens" bolle

Eller nærmere "halvårs" bolle. Bageriet tilbyder lækre brusebadsboller med svedjerugmel og rugflager.

Ingredienser: Vand, sigtet speltmel*, rugflager* 12%, svedjerugmel* 7%, solsikkeolie*, honning*, gær*, salt og grønkålspulver*
Drys: Sesamfrø*, quinua*, græskerner*, solsikkekerner*, birkes*, hørfrø*
* = Økologisk.
Bollerne er hævet med gær. Vi pakker dem i poser med 6 stk. 
De er i sortimentet frem til 30/06-2019.

Læs mere
18 okt 2018

Der siges meget om quinoa

Der siges meget om de nye super foods, og det kan være svært for forbrugeren at vurdere, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Quinoa er et af de forholdsvis nye produkter på det danske marked, som er meget omdiskuteret. Er det sundt? Er det usundt? Er det en dårlig forretning for de bønder, der producerer det? Osv.

I Aurion er vi ikke eksperter på området, men vi allierer os med folk, som er det. Åse Solvej Hansen, lektor emeritus fra Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab, er en af vores faste eksperter.

Når vi indgår et samarbejde om et nyt produkt, som vi gjorde tilbage i 2003, da vi sagde ja til at være med i et Danidaprojekt med Andean Valley i Bolivia om økologisk dyrkning af quinoa, involverer vi fagfolk i processen i erkendelse af vores egne begrænsninger. Åse Hansen ved en hel del om fødevarer generelt og deres indholdsstoffer herunder også quinoa. Derfor har vi spurgt Åse, om hun kan hjælpe os med at redegøre for quinoaens gode og dårlige egenskaber.

Om quinoa siger Åse: ”Indholdet af saponin i quinoa er blevet noget diskuteret. Saponin er et bittersmagende stof, der findes i en del fødeplanter, men det er ikke skadeligt. I quinoa findes saponinerne i frøets skaldele, men quinoa bliver afskallet, inden produktet kommer på markedet, og herved fjernes hovedparten af saponinerne. Efter afskalning vaskes frøene med vand, som opløser saponinerne, så derfor er der meget lidt saponin tilbage i de kvalitetsprodukter af quinoa på markedet, som også er blevet vasket.  

Quinoa indeholder også små mængder lektin og fytin. Lektin findes i mange planter, og det ødelægges ved varmebehandling som fx kogning, og derfor er det ikke noget problem i forhold til quinoa, da quinoaen koges inden brug. Angående fytin så findes dette stof i alle korn og frø. Det er frøenes måde at lagre fosfor og mineraler på. Når vi lægger frøene i blød eller bruger frøene i brøddej, nedbrydes fytinet og mineralerne frigøres i en eller anden udstrækning, så vi kan optage dem i kroppen. Frøets eget enzym, fytase, nedbryder fytinet, og i quinoa aktiveres dette enzym meget hurtigt, så fytin er faktisk et mindre problem i quinoa end i mange andre frø.”

Der har også været en del debat om, hvorvidt quinoa indeholder mykotoxiner. I Åses optik er dette ikke sandsynligt, da mykotoxiner dannes i fugtigt vejr eller under fugtig opbevaring. Quinoa dyrkes traditionelt under varme og tørre forhold, så derfor er frøene også tørre, når de lagres. Skulle man være i tvivl, kan man alligevel trygt bruge quinoa, da quinoa på lige fod med andre fødevarer kontrolleres for mykotoksiner af fødevaremyndighederne.

Derimod er der meget godt at sige om quinoa. Nogle af frøets positive egenskaber er højt indhold af jern, folinsyre og E-vitamin. Quinoa fra Bolivia har desuden et højt indhold af litium. Litium findes i visse lægemidler til personer, som lider af depression eller dipolar lidelse (manio-depressivitet). Desuden tyder forskning på, at litium måske kan virke forebyggende på visse former af demens, men dette er endnu ikke kortlagt. Mange mennesker med cøliaki har stor glæde af quinoa, da de jo ikke tåler produkter som rug, hvede og byg.

Men hvad så med bønderne i Sydamerika? På det helt nære plan kan vi sige, at Andean Valley, som vi nu har samarbejdet med i mere end 15 år, har oplevet betydelig fremgang, og levestandarden i Bolivia i dette område er steget betragteligt. Det er korrekt, at quinoaprisernes himmelflugt i de første år efter produktet kom på markedet, skabte problemer for de bolivianske bønder, men efter at verdensprisen er dalet og nu stabiliseret, udgør det ikke længere et problem. Tværtimod er det en stigende indtægtskilde i Sydamerika og med til at øge levestandarden. I tilknytning til dette dyrkes quinoa også i Danmark, men i en helt anden målestok.

I Aurion ligger det os meget på sinde at producere produkter, som er i balance med naturen. Hvis ikke vi mente, at produktet sundhedsmæssigt er godt, og at forholdene dér, hvor de produceres, er i orden, ville vi ikke have det i vores sortiment. Derfor kan du med god samvittighed spise quinoaprodukter fra Aurion.

Læs mere
20 aug 2018

Aurion giver tørketillæg til sine avlere

Aurion har valgt at give sine økologiske og biodynamiske avlere et ekstraordinært tørketillæg for at kompensere for en del af det økonomiske tab, der er forbundet med sommerens markant lavere høstudbytter.

Sommerens historiske tørke presser de økologiske landmænd, som oplever væsentlige fald i udbytterne i marken. Det har fået Aurion til indføre et ekstraordinært tørketillæg til sine avlere.

 

Ca. 50 biodynamiske og økologiske avlere tilknyttet Aurion vil således få et tillæg på mellem fire og otte procent af afregningsprisen – afhængig af afgrøden – for sommerens høst.

 

"Vi har valgt at indføre et tørketillæg i anerkendelse af, at det har være et exceptionelt høstår. Mange af vores avlere har haft udbytter, der er 20 til 40 procent lavere end sædvanligt. Vi er helt bevidste om, at tørketillægget selvfølgelig ikke dækker deres tab, men det er et plaster på såret," siger adm. direktør hos Aurion, Brian Tholstrup Nybo, som understreger, at virksomheden og avlerne er gensidigt afhængige af hinanden.

 

"Vi ønsker et langt og godt samarbejde med de landmænd, der leverer vores råvarer. Vi har brug for nogle motiverede avlere, som har lyst til at dyrke efter vores krav og som har mod på at eksperimentere med spændende, nye – men ofte også usikre – sorter. Derfor mener vi, at vi har et ansvar i forhold til at afhjælpe konsekvenserne af de ekstreme vejrforhold, vi har haft i år. Tørketillægget betyder, at priserne på vores varer kommer til at stige en smule, men vi oplever, at der er udbredt forståelse for situationen hos vores kunder," siger Brian Tholstrup Nybo.
 

Selvom Aurion forventer at modtage 15-20 procent mindre korn end sædvanligt på grund af tørken, vurderer virksomheden pt., at der er korn nok til at møde efterspørgslen. Og mens mængden af korn, der er blevet høstet, er væsentligt lavere i år end sædvanligt, er kvaliteten af årets høst imidlertid meget høj, påpeger Brian Tholstrup Nybo.

 

"Kvaliteten på de gamle hvedesorter har aldrig været højere. Vi har for eksempel fået indleveret økologisk Ø-landshvede med et proteinindhold på 17 procent, hvilket er markant højere end de sædvanlige cirka 13 procent. Og da vi hos Aurion også betaler et kvalitetstillæg til vores avlere, er det med til at forbedre afregningsprisen en smule og afhjælpe tabet," siger han.

 

Pressemeddelelsen er udsendt i samarbejde med Økologisk Landsforening.

 

Læs mere
22 jan 2018

Nyhed: økologisk dansk quinoa

Nu lancerer vi et helt nyt produkt i Danmark: dansk produceret økologisk quinoa. Igennem de sidste 15 år har quinoa fundet vej fra Bolivia til det danske marked, men nu er det lykkedes nordjyske avlere at producere dansk økologisk quinoa.

I Aurion er vi nysgerrige på korn i alle afskygninger. Især de gamle nordiske kornsorter har vi kastet vores kærlighed på, men i 2003 henledte et Danida-støttet udviklingsprojekt med Andean Valley i Bolivia vores opmærksomhed på quinoaen.

Mere end 10 rejser er det blevet til for at besøge Javier Fernandez, Andean Valley, i Andesbjergene, hvor quinoaen dyrkes i 3-4000 meters højde. Det har været en fornøjelse at stifte bekendtskab med det glutenfri frø, som har en rigtig god smag og utallige næringsmæssige kvaliteter.

Samarbejdet med Andean Valley har nu eksisteret i mere end 15 år, og den gensidige vidensudveksling har skabt stort udviklingsmæssigt potentiale både hos os i Danmark og hos bønderne i Bolivia.  

For nogle år siden iværksatte Miljøstyrelsen et projekt, som skulle fremme dyrkningen af glutenfri afgrøder i Danmark. Aurion deltog sammen med forskere og avlere fra hele Danmark. Den danske økologiske quinoa er et direkte resultat af projektet, hvor man har forsøgt sig med afgrøder som boghvede, amarant, hirse og quinoa.

I dag dyrkes økologisk quinoa af nordjyske avlere, og quinoaen forarbejdes af Aurion. Der er stor forskel på den quinoa, der dyrkes i Bolivia og i Danmark primært pga. det meget forskellige klima, men også fordi den bolivianske quinoa vokser i stærkt litiumholdig jord. Næringsindholdet er stort set det samme, men smagsmæssigt er der en forskel.

For at udbrede kendskabet til dansk økologisk quinoa samarbejder Aurion med Grøn Fokus, som leverer til restauranter og foodservice-sektoren. Grøn Fokus er en af Danmarks ældste totalleverandører inden for økologi. Læs mere på gronfokus.dk

Den danske quinoa fås i 500 g og i 5 kg-poser og kan købes i helsekostbutikker landet over.

Læs mere
SE ARKIV