BETALINGSMULIGHEDER 

Tilmeld dig til at modtage nyhedsbrev fra Aurion

Vi sender et nyhedsbrev ud hver måned om nye produkter, bagekurser og events. Her kan du tilmelde dig.

Der siges meget om quinoa

18-10-2018
naerbillede_af_roed_quinua.JPG

I Aurion er vi ikke eksperter på området, men vi allierer os med folk, som er det. Åse Solvej Hansen, lektor emeritus fra Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab, er en af vores faste eksperter.

Når vi indgår et samarbejde om et nyt produkt, som vi gjorde tilbage i 2003, da vi sagde ja til at være med i et Danidaprojekt med Andean Valley i Bolivia om økologisk dyrkning af quinoa, involverer vi fagfolk i processen i erkendelse af vores egne begrænsninger. Åse Hansen ved en hel del om fødevarer generelt og deres indholdsstoffer herunder også quinoa. Derfor har vi spurgt Åse, om hun kan hjælpe os med at redegøre for quinoaens gode og dårlige egenskaber.

Om quinoa siger Åse: ”Indholdet af saponin i quinoa er blevet noget diskuteret. Saponin er et bittersmagende stof, der findes i en del fødeplanter, men det er ikke skadeligt. I quinoa findes saponinerne i frøets skaldele, men quinoa bliver afskallet, inden produktet kommer på markedet, og herved fjernes hovedparten af saponinerne. Efter afskalning vaskes frøene med vand, som opløser saponinerne, så derfor er der meget lidt saponin tilbage i de kvalitetsprodukter af quinoa på markedet, som også er blevet vasket.  

Quinoa indeholder også små mængder lektin og fytin. Lektin findes i mange planter, og det ødelægges ved varmebehandling som fx kogning, og derfor er det ikke noget problem i forhold til quinoa, da quinoaen koges inden brug. Angående fytin så findes dette stof i alle korn og frø. Det er frøenes måde at lagre fosfor og mineraler på. Når vi lægger frøene i blød eller bruger frøene i brøddej, nedbrydes fytinet og mineralerne frigøres i en eller anden udstrækning, så vi kan optage dem i kroppen. Frøets eget enzym, fytase, nedbryder fytinet, og i quinoa aktiveres dette enzym meget hurtigt, så fytin er faktisk et mindre problem i quinoa end i mange andre frø.”

Der har også været en del debat om, hvorvidt quinoa indeholder mykotoxiner. I Åses optik er dette ikke sandsynligt, da mykotoxiner dannes i fugtigt vejr eller under fugtig opbevaring. Quinoa dyrkes traditionelt under varme og tørre forhold, så derfor er frøene også tørre, når de lagres. Skulle man være i tvivl, kan man alligevel trygt bruge quinoa, da quinoa på lige fod med andre fødevarer kontrolleres for mykotoksiner af fødevaremyndighederne.

Derimod er der meget godt at sige om quinoa. Nogle af frøets positive egenskaber er højt indhold af jern, folinsyre og E-vitamin. Quinoa fra Bolivia har desuden et højt indhold af litium. Litium findes i visse lægemidler til personer, som lider af depression eller dipolar lidelse (manio-depressivitet). Desuden tyder forskning på, at litium måske kan virke forebyggende på visse former af demens, men dette er endnu ikke kortlagt. Mange mennesker med cøliaki har stor glæde af quinoa, da de jo ikke tåler produkter som rug, hvede og byg.

Men hvad så med bønderne i Sydamerika? På det helt nære plan kan vi sige, at Andean Valley, som vi nu har samarbejdet med i mere end 15 år, har oplevet betydelig fremgang, og levestandarden i Bolivia i dette område er steget betragteligt. Det er korrekt, at quinoaprisernes himmelflugt i de første år efter produktet kom på markedet, skabte problemer for de bolivianske bønder, men efter at verdensprisen er dalet og nu stabiliseret, udgør det ikke længere et problem. Tværtimod er det en stigende indtægtskilde i Sydamerika og med til at øge levestandarden. I tilknytning til dette dyrkes quinoa også i Danmark, men i en helt anden målestok.

I Aurion ligger det os meget på sinde at producere produkter, som er i balance med naturen. Hvis ikke vi mente, at produktet sundhedsmæssigt er godt, og at forholdene dér, hvor de produceres, er i orden, ville vi ikke have det i vores sortiment. Derfor kan du med god samvittighed spise quinoaprodukter fra Aurion.