Vi springer over hvor kornet er højest

Emmerbrød

Emmer er en hvedeart, som opstod, da vild enkorn blev krydset med den vilde græsart gedeøje. Emmer smager fortrinligt.  

Ingredienser

  • 6 dl koldt vand
  • 10 g gær
  • 12 g salt
  • 0,5 dl olie (kan udelades)
  • 500 g emmermel
  • 300 g sigtet speltmel
  • Opskriften giver 2 brød

Sådan gør du

  • Vand, gær, salt og olie blandes sammen.

  • Tilsæt halvdelen af melet. Rør det sammen. Tilsæt resten af melet lidt efter lidt.

  • Kommes i forme: Dejen fordeles ligeligt i to smurte 1,6 liters stålforme.

  • Koldhævning: Påsæt låg eller husholdningsfilm. Sæt formene i køleskab til hævning 8-24 timer. Jo længere hævetid, jo bedre.

  • Ekstra hævning: Hvis dejen ikke er hævet 3 cm op, skal den stå yderligere 1-2 timer ved stuetemperatur,

  • I ovnen: Bag brødene ca. 40 minutter ved 210° og gerne med låg. Alternativt skal brødene pensles med vand.

  • Kernetemperatur: Mål temperaturen midt i brødet. Kernetemperaturen skal være 98°. Brødene skal være gyldne hele vejen rundt.

  • Afkøling: Vend dem ud af formene og afkøl.