Vi springer over hvor kornet er højest

Marias Speltbrød

Et helt enkelt og velsmagende speltbrød.

Ingredienser

  • 6 dl vand (ca. 37⁰)
  • 10 g gær
  • ½ spsk. salt (10 g)
  • 25 g olie eller smør (kan udelades, hvis man vil have en mere sprød skorpe)
  • ca. 1 kg sigtet speltmel
  • Opskriften giver 2 brød

Sådan gør du

  • Gæren opløses i vandet. Salt, fedtstof og næsten alt melet blandes i, og dejen æltes godt. Resten af melet tilsættes.

  • Æltning og hævning: Når dejen er æltet godt igennem og er glat, deles den i to dele, som æltes og formes runde. De sættes til hævning 1 time på et lunt sted.

  • Hævekurve: Brødene æltes og formes igen runde. Kom dem evt. i to runde hævekurve (ø ca. 21 cm) drysset med mel. Det giver et meget smukt mønster. Sæt dem til at hæve et lunt sted. De skal hæve til knap dobbelt størrelse.

  • I ovnen : Når brødene er hævet 2 cm op, vendes de forsigtigt ud af hævekurvene og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. De sættes de i en 220-230° varm ovn.

  • Kernetemperatur: Bag brødene i ca. 40 minutter. Kernetemperaturen skal være 98°.

  • Bagetip: Tip: Tip Dejen kan koldhæves, dvs. at der anvendes koldt vand i stedet for varmt vand. De opslåede brød sættes så i køleskab i min. 12 timer - gerne et helt døgn - med et fugtigt klæde over.