Vi springer over hvor kornet er højest

Thors speltbrød

I tidernes morgen - tilbage i 1970érne - var der en meget entusiastisk bager ved Helios i Norge. Han hed Thor Risinggaard. Han var fænomenal til at bage, og dette er hans opskrift på speltbrød. Derfor "Thors speltbrød". 

Ingredienser

  • 125 g speltklid
  • 500 g speltmel
  • 425 g sigtet speltmel
  • (eller 1050 g speltmel i stedet for)
  • 12 spsk. sesamfrø
  • 2 spsk. salt
  • 1 liter vand (ca. 40°)
  • 2 g gær (svarer i størrelse til to ærter)
  • Opskriften giver 3 brød

Sådan gør du

  • Bland speltklid, speltmel, sesamfrø og salt.

  • Rør gæren ud: Rør gæren ud i lidt vand, før alle ingredienserne røres sammen med sigtet speltmel. Gem ca. 150 g sigtet speltmel til den sidste æltning og opslåning af brødene.

  • Hævning: Dejen skal hæve under et klæde ved stuetemperatur i 8 timer.

  • Dejen kommes i forme: Dejen deles i tre lige store dele. Brødene slås op og lægges i tre velsmurte rustfri stålforme (ca. 1,6 l).

  • Kold ovn: Formene med brødene sættes på en plade med rist nederst i en kold ovn.

  • Lav temperatur: Ovnen sættes på enten over- eller undervarme på 50-60°. Efter 15 minutter hæves temperaturen til 175-200°.

  • Bagetid: Brødene bages i ca. 1 1/2 time, til kernetemperaturen i brødet er 98°.