Vi springer over hvor kornet er højest

QUINOA HVID

Quinoa, også kaldet Inkakornet, stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor den har været dyrket i tusinder af år. Navnet quinua betyder "moderkorn" på indianernes sprog.

Quinoa er et frø i salturtfamilien, og frøet er fra naturens side glutenfri. Quinoa har et højt næringsindhold, en perfekt aminosyresammen-sætning og indeholder meget protein og jern m.m.

I 2003 begyndte et rigtigt spændende Danida-støttet projekt mellem Aurion og Andean Valley i Bolivia omkring udviklingen af økologisk dyrket quinoa. Bønderne er meget fattige, men takket være projektet har de oplevet en stor stigning i salget af økologisk quinoa og dermed højere levestandard. 

Der findes quinoasorter, som egner sig til at blive dyrket økologisk i det danske klima og det er lykkes ganske godt, men vi får stadig størstedelen af vores quinoa fra Andean Valley. 

Anvend hele kogte frø i salater, i grød, i dej og som erstatning for ris eller pasta. Quinoaflager er velegnede i mysli og i postejer. Frøene kan også spires i spireglas og anvendes på samme måde som fx karse.