Vi springer over hvor kornet er højest

DALARHVEDE

Dalarhveden stammer fra vores broderfolk i Sverige. Det er da også en svensker, Hans Larsson, som i 1996 begyndte at dyrke denne landsorthvede igen. Siden har vi videreudviklet sorten med velsmagende resultater.

Som flere velbevarede gamle landsorter har dalarhveden, en gammel nordisk landhvedesort, sin oprindelse i Sverige, i Dalarna. I dette område har bønderne indtil 1960erne holdt fast i de gamle sorter.

Det er vi glade for i Aurion, hvor vi har videreført opformeringen hos økologiske og biodynamiske avlere i Danmark siden 2010.

En landhvede er en sort, som hele tiden tilpasser sig og udvikler sig i forhold til områdets klima, jordbundsforhold og øvrige fysiske forudsætninger. Derfor vil der være variationer i kornets højde og kernernes farve.

Dalarhvedens bagekvalitet er rigtig god. Proteinindholdet er i forhold til andre hvedesorter meget højt. Gennemsnittet på høsten 2021 ligger på 15%.

Desuden er indholdet af folinsyre ca. tre gange så højt som i almindeligt hvedemel.

Dalarhvedemel er optimalt til boller og brød, da smagen er fortrinlig og bageevnen som nævnt rigtig god.