Vi springer over hvor kornet er højest

Tomatiseret byg

Opskrift udviklet af Pernille Fisker. Lækkert tilbehør til stegt kylling eller kalvekød.

Ingredienser

  • 3 dl hel byg eller perlebyg
  • 5 dl tomatsauce eller grofthakkede friske tomater
  • 5 dl vand
  • 0,5 dl citronsaft eller æblecider
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1-2 store håndfulde friske krydderurter efter smag og behag (basilikum, timian, mynte, citronmelisse)
  • 2 spsk. jomfruolivenolie
  • Salt og peber
  • Evt. chili
  • 2 pers.

Sådan gør du

  • Tilberedning af byg: Sæt de hele byg i blød i tomatsauce, vand og citronsaft. Gerne et helt døgn og minimum 8 timer.

  • Simrekog: Simrekog de tomatiserede byg under omrøring og under låg i ca. 45 minutter. Tilsæt lidt vand under kogning, hvis det bliver nødvendigt. 

  • Byg al dente: Smag på bygkernerne undervejs. Når de er al dente (bløde men med lidt bid) er de færdige. Lad byggen hvile 10-15 minutter, inden du tilsætter presset hvidløg og olivenolie.

  • Hak de friske krydderurter og rør dem i.

  • Smag til : Smag til med salt og peber, og chili, hvis den gerne må have lidt ekstra skarphed.

  • Tip : Tricket ved en god byg er iblødsætningen. Her er det i tomat, men du kan også iblødsætte i vand tilsat citronsaft.  Du kan bruge byg, hvor du ellers bruger perlespelt, ris, couscous, bulgur mv. Byg er supersundt og lidt grovere i konsistensen end fx perlespelt. Gem resterne i køleskabet; den smager også skønt dagen derpå.

Aurion holder julelukket fra den 20. december til og med den 2. januar 2025.
Bestillinger efter den 20. december sendes først ud efter nytår.
Rigtig glædelig jul & godt nytår!